Mięta
Ma działanie przeciwskurczowe, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co wspomaga trawienie. Napar z mięty stosuje się powszechnie w dolegliwościach żołądkowych, np. w przypadku niestrawności. Używa się go również do płukania jamy ustnej i gardła.
Smak:
świeży, charakterystyczny, intensywny
Zastosowanie:
jej pozytywny wpływ na trawienie sprawia, że dodaje się ją do sosów, ciężkich mięs i pieczeni. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Wykorzystuje się ją również w wyrobach cukierniczych do przełamania słodkiego smaku deserów. Popularna w napojach orzeźwiających
Polecane do:
Mięta (Mentha L.) jest rośliną występującą w ponad 30 odmianach. Najpopularniejszą z nich jest mięta pieprzowa (zwana też lekarską), która powstała na skutek naturalnego zmieszania dwóch innych odmian. Zioło to rośnie w Europie, Azji i Afryce. Bylina osiąga wysokość do 90 cm, ma ciemnozielone liście z żółtymi kropeczkami.
Smak:
świeży, charakterystyczny, intensywny
Zastosowanie:
jej pozytywny wpływ na trawienie sprawia, że dodaje się ją do sosów, ciężkich mięs i pieczeni. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Wykorzystuje się ją również w wyrobach cukierniczych do przełamania słodkiego smaku deserów. Popularna w napojach orzeźwiających
Polecane do:
świeży, charakterystyczny, intensywny
Zastosowanie:
jej pozytywny wpływ na trawienie sprawia, że dodaje się ją do sosów, ciężkich mięs i pieczeni. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Wykorzystuje się ją również w wyrobach cukierniczych do przełamania słodkiego smaku deserów. Popularna w napojach orzeźwiających
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
świeży, charakterystyczny, intensywny
Zastosowanie:
jej pozytywny wpływ na trawienie sprawia, że dodaje się ją do sosów, ciężkich mięs i pieczeni. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Wykorzystuje się ją również w wyrobach cukierniczych do przełamania słodkiego smaku deserów. Popularna w napojach orzeźwiających
Polecane do: