Rozmaryn
Ma działanie odkażające, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby. Ponadto jego spożywanie wzmacnia organizm. Według niektórych badań ma bardzo dobry wpływ na pamięć.
Smak:
silny, niemal żywiczy, korzenny, delikatnie gorzki
Zastosowanie:
najczęściej dodawany jest do pieczonych mięs i ryb (zwłaszcza tłustych). Może być dodatkiem do grzybów, zup czy sosów (np. pomidorowego). Pasuje do gotowanych i pieczonych warzyw. Stosuje się go również do pasztetów i kiełbas, jest typową przyprawą do dziczyzny
Polecane do:
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) to roślina o drobnych, ciemnozielonych listkach przypominających trochę igły. Na terenach, z których pochodzi (południowa część Europy, wybrzeże Morza Śródziemnego) może rosnąć jako wieloletni krzew o drewniejących łodygach i osiągnąć wysokość kilku metrów.
Smak:
silny, niemal żywiczy, korzenny, delikatnie gorzki
Zastosowanie:
najczęściej dodawany jest do pieczonych mięs i ryb (zwłaszcza tłustych). Może być dodatkiem do grzybów, zup czy sosów (np. pomidorowego). Pasuje do gotowanych i pieczonych warzyw. Stosuje się go również do pasztetów i kiełbas, jest typową przyprawą do dziczyzny
Polecane do:
silny, niemal żywiczy, korzenny, delikatnie gorzki
Zastosowanie:
najczęściej dodawany jest do pieczonych mięs i ryb (zwłaszcza tłustych). Może być dodatkiem do grzybów, zup czy sosów (np. pomidorowego). Pasuje do gotowanych i pieczonych warzyw. Stosuje się go również do pasztetów i kiełbas, jest typową przyprawą do dziczyzny
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
silny, niemal żywiczy, korzenny, delikatnie gorzki
Zastosowanie:
najczęściej dodawany jest do pieczonych mięs i ryb (zwłaszcza tłustych). Może być dodatkiem do grzybów, zup czy sosów (np. pomidorowego). Pasuje do gotowanych i pieczonych warzyw. Stosuje się go również do pasztetów i kiełbas, jest typową przyprawą do dziczyzny
Polecane do: