Szczaw krwisty
Zawiera witaminę C, żelazo, wapń, błonnik pokarmowy oraz sporo beta-karotenu. Już 100 g listków pokrywa w 80% zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Beta-karoten to doskonały przeciwutleniacz, który likwiduje wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia komórek. Warto pamiętać, że potrzebna jest chociaż niewielka ilość tłuszczu, aby się wchłaniał.
Smak:
wyrazisty, kwaskowaty i nieco korzenny
Zastosowanie:
w kuchni sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, ryb i twarożku lub efektowna dekoracja potraw
Polecane do:
Już starożytni Egipcjanie znali szczaw i używali jako przyprawy. Natomiast greccy lekarze stosowali go jako lekarstwo na gorączkę, a wyciągi ze szczawiu - na rany po ukąszeniach skorpionów. Dzisiaj szczaw jest nieco zapomniany i traktowany po macoszemu. A szkoda, bo to wartościowa roślina.
Smak:
wyrazisty, kwaskowaty i nieco korzenny
Zastosowanie:
w kuchni sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, ryb i twarożku lub efektowna dekoracja potraw
Polecane do:
wyrazisty, kwaskowaty i nieco korzenny
Zastosowanie:
w kuchni sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, ryb i twarożku lub efektowna dekoracja potraw
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
wyrazisty, kwaskowaty i nieco korzenny
Zastosowanie:
w kuchni sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, ryb i twarożku lub efektowna dekoracja potraw
Polecane do: