Oliwa ziołowa

Oregano

Składniki:
Oliwa ziołowa powstaje poprzez moczenie w niej ziół, dzięki czemu przejmuje ona ziołowy aromat i smak. Do aromatyzowania oliwy można używać różnych ziół - bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, tymianku i innych. Można też tworzyć mieszanki tych ziół. Aby wzbogacić smak oliwy możemy dodać czosnek, pieprz, ostrą paprykę czy ziele angielskie.
Pęczek świeżych ziół należy umyć i osuszyć. Następnie należy zioła trochę zgnieść (np. wałkiem albo rączką noża) - dzięki temu zioła łatwiej uwolnią zawarte w nich olejki, które zostaną wyciągnięte przez oliwę. Zioła (wraz z ewentualnymi dodatkami) należy włożyć do słoika i zalać oliwą. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na 10 - 14 dni w ciepłe miejsce. Raz na 2 - 3 dni zawartość słoika należy zamieszać. Po dwóch tygodniach oliwę przecedzamy i przelewamy do zamykanej butelki.
Oliwę ziołową można używać jako bazę do sosów, dodawać do sałatek i surówek. Można na jego bazie robić marynaty i sosy do mięs.
GOH Sp. z o.o.

Ul. Sulęcińska 1/5,
04-959 Warszawa
Tel. +48 22 872 10 53
Fax. +48 22 872 95 14
e-mail: biuro@goh.com.pl
Dział sprzedaży:
tel. +48 22 872 10 53 wew. 21
e-mail sprzedaz@goh.com.pl

Dział jakości:
tel. +48 22 872 10 53 wew. 27
e-mail jakosc@goh.com.pl

Dział kadr:
tel. +48 22 872 09 42
e-mail kadry@goh.com.pl

Dział księgowości:
tel. +48 22 872 09 42
e-mail ksiegowosc@goh.com.pl