Produkt idealny
Nasze kiełki, zioła, mikroliście są pełne witamin i minerałów, całkowicie naturalne, bo bez konserwantów, barwników czy wzma-cniaczy smaku, szybkie w przygotowaniu. Jeśli jeszcze dodamy do tego wyjątkowy smak mamy przepis na produkt idealny.Kiełki
Kiełki to prawdziwa witaminowa bomba na naszym talerzu, do tego w tej formie łatwo przyswajalna przez organizm człowieka. Zawierają witaminy (m.in. A, E, z grupy B) i minerały (magnez, potas, cynk, selen), dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. I tak, np. kiełki lucerny zapobiegają niedokrwistości kiełki rzodkiewki są doskonałym źródłem witaminy C, kiełki soczewicy – kwasu foliowego, a słonecznika dostarczają organizmowi fosfor i wapń, wzma-cniając w ten sposób kości i zęby. Codzienna porcja kiełków to jeden z niezawodnych sposobów, by szybko dodać sobie energii, stanowią też świetne urozmaicenie naszej diety. Przy czym nie trzeba zjeść ich dużo, by uzupełnić ewentualne niedobory, bo w procesie kiełkowania zwielokrotnieniu ulega ilość zgromadzonych w nasionku witamin i minerałów.Okazuje się, że np. 50 g kiełków rzodkiewki zawiera tyle samo cennych składników odżywczych, co 3 kg tego warzywa! To nie jedyna zaleta ich skondensowanej formy – inna jest taka, że łatwo je przyrządzić. Do gorących dań możemy dodać kiełki soczewicy, fasoli Mung oraz mieszkankę kiełków na patelnię „Stir Fry”. Na surowo są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek, przy czym nie tracimy czasu na ich podanie, bo nie wymagają obróbki wstępnej, czyli np. obierania, krojenia. Od razu są gotowe do spożycia, wystarczy po prostu wyjąć je z pudełka. TO TAKIE PROSTE.
Zioła
Zioła stosowane są od wieków w kuchniach domowych i wykwintnych restauracjach na całym świecie. Popularność zyskały dzięki wyjątkowemu aromatowi oraz niepowtarzalnemu smakowi, jaki nadają potrawom. Umiejętne ich połączenie i zastosowanie właściwychproporcji potrafi wydobyć z mięsa, ryby, jak też z każdego innego dania prawdziwie bogaty smak. Poza walorami smakowymi zioła odznaczają się również właściwościami leczniczymi przy różnych dolegliwościach. Melisa ma działanie uspokajające i ułatwia zasypianie, tymianek stosuje się do leczenia chorób gardła, bazylia pobudza apetyt, a szałwia wpływa regulująco na pracę układu pokarmowego.Nasze zioła uprawiamy w doniczkach w tradycyjny sposób – na podłożu torfowym. Odpowiednie nawodnienie oraz oświetlenie przyczyniają się do optymalnego wzrostu rośliny. Wpływa to także na zgromadzenie olejków eterycznych, które odgrywają istotną rolę przy przyrządzaniu potraw – decydują o smaku i aromacie. Nie stosujemy chemicznych środków ochrony roślin, dzięki czemu produkty są także bezpieczne i zdrowe.