Zupa krem z pieczonych warzyw z kiełkami lucerny
Zupa krem z pieczonych warzyw z kiełkami lucerny
Lucerna
Składniki:
ok. 1 kg warzyw: marchew, dynia, batat, pietruszka1 cukinia
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 i 1/2 litra bulionu lub rosołu
opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszkuNagrzać piekarnik 180 stopni. Wszystkie warzywa, z wyjątkiem cukinii obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 45- 60 min.
Do warzyw wlać gorący bulion, przyprawić ewentualnie czerwoną papryką. Gotować ok. 10 min. , następnie zmiksować.
Podawać z grzankami i kiełkami lucerny.