Lody borówkowo-lawendowe
Lody borówkowo-lawendowe
Lawenda
Składniki:
150 g borówek5–6 gałązek lawendy
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
150 g cukru pudru"
Obrywamy kwiatki z lawendy i zalewamy je kilkoma łyżkami skondensowanego mleka. Bardzo mocno zagrzewamy nie dopuszczając do zawrzenia – trzymamy je tak przez 5 min a następnie studzimy. Łączymy z pozostałym mlekiem i wstawiamy do lodówki na noc. Rano mleko przecedzamy, wlewamy do misy miksera i ubijamy ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Umyte borówki blendujemy na sorbet. Łączymy z pianą. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 2 godz., wyciągamy masę co 30 min i miksujemy ją by pozbyć się kryształków lodu i nadać jej puszystości.
Lody powinne być gotowe po ok. 4 godz. mrożenia.