Sos Bearnaise (bearneński)
Sos Bearnaise (bearneński)
Estragon
Składniki:
100ml białego wytrawnego wina100ml octu winnego
125g masła
2 żółtka
1 szalotka
pęczek szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
4 - 5 łyżek świeżego estragonu
sól, pieprzEstragon, szczypiorek, pietruszkę i szalotkę drobno siekamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem i octem i gotujemy na wolnym ogniu aż połowa płynu odparuje. Odcedzamy płyn przez sitko, studzimy i dodajemy do niego żółtka, ubijamy trzepaczką. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając przez 15 - 20 minut aż zgęstnieje. Małymi porcjami dodajemy masło ciągle mieszając. Na końcu dodajemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos bearneński podajemy do czerwonych mięs (na przykład polędwicy wołowej), ryb i warzyw (doskonały do szparagów).