Sos Bearnaise (bearneński)

Sos Bearnaise (bearneński)

Estragon

Składniki:
100ml białego wytrawnego wina
100ml octu winnego
125g masła
2 żółtka
1 szalotka
pęczek szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
4 - 5 łyżek świeżego estragonu
sól, pieprz
Estragon, szczypiorek, pietruszkę i szalotkę drobno siekamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem i octem i gotujemy na wolnym ogniu aż połowa płynu odparuje. Odcedzamy płyn przez sitko, studzimy i dodajemy do niego żółtka, ubijamy trzepaczką. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając przez 15 - 20 minut aż zgęstnieje. Małymi porcjami dodajemy masło ciągle mieszając. Na końcu dodajemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos bearneński podajemy do czerwonych mięs (na przykład polędwicy wołowej), ryb i warzyw (doskonały do szparagów).
GOH Sp. z o.o.

Ul. Sulęcińska 1/5,
04-959 Warszawa
Tel. +48 22 872 10 53
Fax. +48 22 872 95 14
e-mail: biuro@goh.com.pl
 
Polityka prywatności
 
© 2022 Pokarm Życia
Dział sprzedaży:
tel. +48 22 872 10 53 wew. 21
e-mail sprzedaz@goh.com.pl

Dział jakości:
tel. +48 22 872 10 53 wew. 27
e-mail jakosc@goh.com.pl

Dział kadr:
tel. +48 22 872 09 42
e-mail kadry@goh.com.pl

Dział księgowości:
tel. +48 22 872 09 42
e-mail ksiegowosc@goh.com.pl