Pieczona dynia z fetą
Pieczona dynia z fetą
Estragon
Składniki:
500g dyni1 opakowanie sera feta
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sos
oliwa z oliwek
ocet winny
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego estragonu
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprzObraną dynię kroimy w kostkę. Do oliwy wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy mielone chili i kolendrę i szczyptę soli. Dynię wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy oliwą z przyprawami i mieszamy, żeby marynata pokryła kostki dyni. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy oliwę i ocet w proporcjach 3:1. Wyciskamy czosnek i dodajemy drobno posiekany estragon, natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Upieczoną dynię schładzamy i wykładamy na półmisek. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i polewamy sosem.