Fritatta z łososiem i pomidorkami oraz mikroliśćmi mizuny
Fritatta z łososiem i pomidorkami oraz mikroliśćmi mizuny
Mizuna
Składniki:
4 duże jajka50 g wędzonego łososia
8 pomidorków koktajlowych
opakowanie liści mizuny
1 łyżka kaparów
1 czubata łyżka serka śmietankowego
1 ząbek czosnku
pół małego pora
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprzNagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy olej. Pora kroimy na półplasterki. Dusimy go na patelni 2-3 minuty aż zmięknie. Dorzucamy pomidorki przekrojone w połówki.
W misce mieszamy jajka, serek śmietankowy, zioła, sól, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku i musztardę za pomocą rózgi. Dorzucamy porwanego na kawałki łososia, kapary oraz pora z pomidorkami. Masę wlewamy na patelnię ze stopionym maslem, smażymy ok 5 minut pod przykryciem, a następnie wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zarumieniła.
Fritatte podajemy z liśćmi mizuny skropionymi oliwą.