Burak
Są skarbnicą witamin: C, B1, A oraz minerałów: żelaza, potasu, magnezu, wapnia, kobaltu. Zawartość żelaza i kobaltu sprawia, że doskonale wpływają na krew - żelazo odgrywa rolę w transporcie tlenu do krwi, a kobalt bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponadto zawarte w nich azotany obniżają ciśnienie krwi. Mikroliście buraka wykazują również działanie przeciwzapalne i neutralizujące wolne rodniki. Eliminują i spowalniają wzrost komórek rakowych. Dodają energii, doskonale działają na pamięć i koncentrację.
Smak:
delikatny, słodko-kwaśny
Zastosowanie:
polecane do dań mięsnych i zup, z powodzeniem mogą stanowić zdrowy składnik chłodniku czy barszczu ukraińskiego. Ponadto czerwone łodyżki dodają uroku każdej potrawie, dlatego są chętnie wykorzystywane przez szefów kuchni
Polecane do:
Podobno burak znany był już w starożytności w rejonie Morza Śródziemnego. Do Polski trafił w XIV wieku.
Smak:
delikatny, słodko-kwaśny
Zastosowanie:
polecane do dań mięsnych i zup, z powodzeniem mogą stanowić zdrowy składnik chłodniku czy barszczu ukraińskiego. Ponadto czerwone łodyżki dodają uroku każdej potrawie, dlatego są chętnie wykorzystywane przez szefów kuchni
Polecane do:
delikatny, słodko-kwaśny
Zastosowanie:
polecane do dań mięsnych i zup, z powodzeniem mogą stanowić zdrowy składnik chłodniku czy barszczu ukraińskiego. Ponadto czerwone łodyżki dodają uroku każdej potrawie, dlatego są chętnie wykorzystywane przez szefów kuchni
Polecane do:
Dostępne opakowania
pudełko 50 g, doniczka
Warunki przechowywania
przechowywać w temperaturze
od + 2 ⁰C do + 8 ⁰C
od + 2 ⁰C do + 8 ⁰C
Smak:
delikatny, słodko-kwaśny
Zastosowanie:
polecane do dań mięsnych i zup, z powodzeniem mogą stanowić zdrowy składnik chłodniku czy barszczu ukraińskiego. Ponadto czerwone łodyżki dodają uroku każdej potrawie, dlatego są chętnie wykorzystywane przez szefów kuchni
Polecane do: