Bazylia
Pobudza apetyt i dobrze wpływa na trawienie. Działa łagodząco na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Uważa się również, że bazylia poprawia nastrój i dodaje sił.

Smak:
lekko słodki i odrobinę pikantny
Zastosowanie:
główny składnik sosu pesto. Świeże listki wykorzystywane są jako dodatek do sałatek, wyśmienicie pasują do duszonych warzyw, a dodane do zupy nadają jej świeży smak i aromat
Polecane do:



W przypadku bazylii (Ocimum basilicum) nie ma pewności co do miejsca jej pochodzenia - wymienia się zarówno Afrykę Środkową jak i Azję (Indie lub Persję). Była znana w starożytnym Rzymie, a jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus, czyli król.
Smak:
lekko słodki i odrobinę pikantny
Zastosowanie:
główny składnik sosu pesto. Świeże listki wykorzystywane są jako dodatek do sałatek, wyśmienicie pasują do duszonych warzyw, a dodane do zupy nadają jej świeży smak i aromat
Polecane do:




lekko słodki i odrobinę pikantny
Zastosowanie:
główny składnik sosu pesto. Świeże listki wykorzystywane są jako dodatek do sałatek, wyśmienicie pasują do duszonych warzyw, a dodane do zupy nadają jej świeży smak i aromat
Polecane do:





Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania


Smak:
lekko słodki i odrobinę pikantny
Zastosowanie:
główny składnik sosu pesto. Świeże listki wykorzystywane są jako dodatek do sałatek, wyśmienicie pasują do duszonych warzyw, a dodane do zupy nadają jej świeży smak i aromat
Polecane do:




