Majeranek
Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych i reguluje pracę układu pokarmowego. Wykazuje również działanie uspokajające, pomaga przy bezsenności. Natomiast olejek majerankowy jest używany do inhalacji podczas zapalenia górnych dróg oddechowych.
Smak:
gorzki, lekko piekący
Zastosowanie:
idealny do przyprawiania zup (m.in. fasolowej, grochowej, żurku), a także do mięs, kiełbas i wędlin. Ze względu na dobre oddziaływanie na proces trawienia ziele majeranku dodaje się głównie do dań ciężkich i tłustych - baraniny, gęsiny. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do:
Majeranek (Origanum majorana L.) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, obecnie jest uprawiany w wielu krajach. Roślina może osiągnąć 50 cm wysokości, łodygi są gęsto pokryte drobnymi listkami.
Smak:
gorzki, lekko piekący
Zastosowanie:
idealny do przyprawiania zup (m.in. fasolowej, grochowej, żurku), a także do mięs, kiełbas i wędlin. Ze względu na dobre oddziaływanie na proces trawienia ziele majeranku dodaje się głównie do dań ciężkich i tłustych - baraniny, gęsiny. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do:
gorzki, lekko piekący
Zastosowanie:
idealny do przyprawiania zup (m.in. fasolowej, grochowej, żurku), a także do mięs, kiełbas i wędlin. Ze względu na dobre oddziaływanie na proces trawienia ziele majeranku dodaje się głównie do dań ciężkich i tłustych - baraniny, gęsiny. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
gorzki, lekko piekący
Zastosowanie:
idealny do przyprawiania zup (m.in. fasolowej, grochowej, żurku), a także do mięs, kiełbas i wędlin. Ze względu na dobre oddziaływanie na proces trawienia ziele majeranku dodaje się głównie do dań ciężkich i tłustych - baraniny, gęsiny. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do: