Lubczyk
Ma właściwości wykrztuśne, jest skutecznym środkiem wspomagającym działanie układu moczowego.
Smak:
ostry, piżmowy, z nutą cytryny i selera
Zastosowanie:
w kuchni liście lubczyka stosowane są przede wszystkim jako dodatek do zup, czasem używa się go też do mięs i sosów. Z ziela lubczyku można też przygotować herbatę (z dodatkiem miodu) lub zrobić z niego nalewkę. Lubczyk lubi się z... rosołem - dodanie kilku świeżych liści do tej zupy nada jej niepowtarzalny smak i aromat
Polecane do:
Lubczyk (Levisticum officinale) to roślina pochodząca najprawdopodobniej z terenów obecnego Iranu i Afganistanu, gdzie może osiągać nawet wysokość 2 metrów. Ma ciemnozielone, połyskujące liście. Według ludowych wierzeń dodawany do potraw lubczyk miał rozbudzić miłość i namiętność.
Smak:
ostry, piżmowy, z nutą cytryny i selera
Zastosowanie:
w kuchni liście lubczyka stosowane są przede wszystkim jako dodatek do zup, czasem używa się go też do mięs i sosów. Z ziela lubczyku można też przygotować herbatę (z dodatkiem miodu) lub zrobić z niego nalewkę. Lubczyk lubi się z... rosołem - dodanie kilku świeżych liści do tej zupy nada jej niepowtarzalny smak i aromat
Polecane do:
ostry, piżmowy, z nutą cytryny i selera
Zastosowanie:
w kuchni liście lubczyka stosowane są przede wszystkim jako dodatek do zup, czasem używa się go też do mięs i sosów. Z ziela lubczyku można też przygotować herbatę (z dodatkiem miodu) lub zrobić z niego nalewkę. Lubczyk lubi się z... rosołem - dodanie kilku świeżych liści do tej zupy nada jej niepowtarzalny smak i aromat
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
ostry, piżmowy, z nutą cytryny i selera
Zastosowanie:
w kuchni liście lubczyka stosowane są przede wszystkim jako dodatek do zup, czasem używa się go też do mięs i sosów. Z ziela lubczyku można też przygotować herbatę (z dodatkiem miodu) lub zrobić z niego nalewkę. Lubczyk lubi się z... rosołem - dodanie kilku świeżych liści do tej zupy nada jej niepowtarzalny smak i aromat
Polecane do: