Oregano
Wykazuje działanie rozkurczowe i dezynfekujące. Olejek tymolowy zawarty w roślinie pomaga w leczeniu ran skóry, a napar z ziela oregano stosuje się do płukania gardła.
Smak:
wyrazisty, aromatyczny, lekko gorzki
Zastosowanie:
w kuchni używa się go do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, sałatek, dodaje się je też do sosów. Idealnie komponuje się z serami (np. w pizzy czy fondue), jest też dobrym dodatkiem do pieczonych ryb i owoców morza. Oregano wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do:
Oregano (Origanum vulgare), zwane też lebiodką pospolitą to roślina występująca w Europie, Afryce Północnej i Azji. Często nazywane „dzikim majerankiem
Smak:
wyrazisty, aromatyczny, lekko gorzki
Zastosowanie:
w kuchni używa się go do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, sałatek, dodaje się je też do sosów. Idealnie komponuje się z serami (np. w pizzy czy fondue), jest też dobrym dodatkiem do pieczonych ryb i owoców morza. Oregano wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do:
wyrazisty, aromatyczny, lekko gorzki
Zastosowanie:
w kuchni używa się go do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, sałatek, dodaje się je też do sosów. Idealnie komponuje się z serami (np. w pizzy czy fondue), jest też dobrym dodatkiem do pieczonych ryb i owoców morza. Oregano wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
wyrazisty, aromatyczny, lekko gorzki
Zastosowanie:
w kuchni używa się go do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs, sałatek, dodaje się je też do sosów. Idealnie komponuje się z serami (np. w pizzy czy fondue), jest też dobrym dodatkiem do pieczonych ryb i owoców morza. Oregano wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich
Polecane do: