Szałwia
Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, wpływa regulująco na pracę układu pokarmowego. Działa uspokajająco, obniża też poziom cukru we krwi. Robi się z niej okłady na trudno gojące się rany, służy do płukania jamy ustnej i gardła podczas stanów zapalnych.
Smak:
intensywny, pikantny, gorzki
Zastosowanie:
przyprawia się nią głównie dania z roślin strączkowych i ciężkie dania mięsne. Może być dodawana do sałatek, tworzy też ciekawą kompozycję smakową z pomidorami
Polecane do:
Szałwia (Salvia officinalis L.) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Jej łacińska nazwa pochodzi od słowa salvus, czyli leczyć. Drewniejące od dołu łodygi mogą osiągać wysokość do 70 cm, pokryte są zielono-szarymi, miękkimi liśćmi.
Smak:
intensywny, pikantny, gorzki
Zastosowanie:
przyprawia się nią głównie dania z roślin strączkowych i ciężkie dania mięsne. Może być dodawana do sałatek, tworzy też ciekawą kompozycję smakową z pomidorami
Polecane do:
intensywny, pikantny, gorzki
Zastosowanie:
przyprawia się nią głównie dania z roślin strączkowych i ciężkie dania mięsne. Może być dodawana do sałatek, tworzy też ciekawą kompozycję smakową z pomidorami
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
intensywny, pikantny, gorzki
Zastosowanie:
przyprawia się nią głównie dania z roślin strączkowych i ciężkie dania mięsne. Może być dodawana do sałatek, tworzy też ciekawą kompozycję smakową z pomidorami
Polecane do: