Melisa
Ma wszechstronne zastosowanie jako zioło lecznicze. Działa uspokajająco, pomaga zwalczyć bezsenność i stres. Uśmierza ból głowy, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Wspomaga również koncentrację.
![](/gfx/media/uh6zj1sqzkx505wy7tx8usbk73c2ez.jpg)
Smak:
delikatny, lekko cytrynowy
Zastosowanie:
chętnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swój świeży cytrynowy aromat (mają go tylko świeże liście). Polecana do sałatek, może być też stosowana jako zamiennik trawy cytrynowej. Melisa lubi się z... cytryną - wzmacnia smak i zapach tego cytrusowego owocu. Jest niezastąpiona przy przyrządzaniu sosów i marynat o rześkim, cytrynowym posmaku
Polecane do:![dania azjatyckie](/gfx/polecane/37.png)
![deser](/gfx/polecane/11.jpg)
![napój](/gfx/polecane/24.jpg)
![ryby](/gfx/polecane/28.jpg)
![sałatka](/gfx/polecane/29.jpg)
Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.) to bylina rosnąca dziko w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Środkowej. Obecnie uprawiana w całej Europie. W Polsce znana jest także pod nazwą rojownik albo pszczelnik - wiąże się to z faktem, że olejek z melisy intensywnie wabi pszczoły; jest również rośliną miododajną.
Smak:
delikatny, lekko cytrynowy
Zastosowanie:
chętnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swój świeży cytrynowy aromat (mają go tylko świeże liście). Polecana do sałatek, może być też stosowana jako zamiennik trawy cytrynowej. Melisa lubi się z... cytryną - wzmacnia smak i zapach tego cytrusowego owocu. Jest niezastąpiona przy przyrządzaniu sosów i marynat o rześkim, cytrynowym posmaku
Polecane do:![dania azjatyckie](/gfx/polecane/37.png)
![deser](/gfx/polecane/11.jpg)
![napój](/gfx/polecane/24.jpg)
![ryby](/gfx/polecane/28.jpg)
![sałatka](/gfx/polecane/29.jpg)
![sosy](/gfx/polecane/31.jpg)
delikatny, lekko cytrynowy
Zastosowanie:
chętnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swój świeży cytrynowy aromat (mają go tylko świeże liście). Polecana do sałatek, może być też stosowana jako zamiennik trawy cytrynowej. Melisa lubi się z... cytryną - wzmacnia smak i zapach tego cytrusowego owocu. Jest niezastąpiona przy przyrządzaniu sosów i marynat o rześkim, cytrynowym posmaku
Polecane do:
![dania azjatyckie](/gfx/polecane/37.png)
![deser](/gfx/polecane/11.jpg)
![napój](/gfx/polecane/24.jpg)
![ryby](/gfx/polecane/28.jpg)
![sałatka](/gfx/polecane/29.jpg)
![sosy](/gfx/polecane/31.jpg)
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
![](gfx/warunki.jpg)
![](/gfx/media/uh6zj1sqzkx505wy7tx8usbk73c2ez.jpg)
Smak:
delikatny, lekko cytrynowy
Zastosowanie:
chętnie wykorzystywana w kuchni ze względu na swój świeży cytrynowy aromat (mają go tylko świeże liście). Polecana do sałatek, może być też stosowana jako zamiennik trawy cytrynowej. Melisa lubi się z... cytryną - wzmacnia smak i zapach tego cytrusowego owocu. Jest niezastąpiona przy przyrządzaniu sosów i marynat o rześkim, cytrynowym posmaku
Polecane do:
![dania azjatyckie](/gfx/polecane/37.png)
![deser](/gfx/polecane/11.jpg)
![napój](/gfx/polecane/24.jpg)
![ryby](/gfx/polecane/28.jpg)
![sałatka](/gfx/polecane/29.jpg)
![sosy](/gfx/polecane/31.jpg)