Lawenda
Wpływa pozytywnie na układ nerwowy – uspokaja, wycisza, łagodzi skutki napięcia nerwowego, ułatwia też zasypianie. Jednocześnie wspomaga układ pokarmowy, bo przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom, pomaga przy zaparciach.

Lawenda (Lavandula L.) to zioło, ale też przyprawa kulinarna. Wykorzystywana chętnie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Ma wiele odmian, ale najbardziej użytkowa jest lawenda wąskolistna, zwana też lekarską, która osiąga ok. 70 cm wysokości.
 

Dostępne opakowania
doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania

 
Smak:
wyrazisty, lekko gorzkawy
 
Zastosowanie:
można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw. Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich – razem z m.in. rozmarynem, cząbrem, liściem laurowym, tymiankiem, bazylią, oregano, miętą. Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują. Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym
 
Polecane do:
GOH Sp. z o.o.

Ul. Sulęcińska 1/5,
04-959 Warszawa
Tel. +48 22 872 10 53
Fax. +48 22 872 95 14
e-mail: biuro@goh.com.pl
Dział sprzedaży:
tel. +48 22 872 10 53 wew. 21
e-mail sprzedaz@goh.com.pl

Dział jakości:
tel. +48 22 872 10 53 wew. 27
e-mail jakosc@goh.com.pl

Dział kadr:
tel. +48 22 872 09 42
e-mail kadry@goh.com.pl

Dział księgowości:
tel. +48 22 872 09 42
e-mail ksiegowosc@goh.com.pl