Lawenda
Wpływa pozytywnie na układ nerwowy – uspokaja, wycisza, łagodzi skutki napięcia nerwowego, ułatwia też zasypianie. Jednocześnie wspomaga układ pokarmowy, bo przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom, pomaga przy zaparciach.
Smak:
wyrazisty, lekko gorzkawy
Zastosowanie:
można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw. Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich – razem z m.in. rozmarynem, cząbrem, liściem laurowym, tymiankiem, bazylią, oregano, miętą. Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują. Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym
Polecane do:
Lawenda (Lavandula L.) to zioło, ale też przyprawa kulinarna. Wykorzystywana chętnie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Ma wiele odmian, ale najbardziej użytkowa jest lawenda wąskolistna, zwana też lekarską, która osiąga ok. 70 cm wysokości.
Smak:
wyrazisty, lekko gorzkawy
Zastosowanie:
można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw. Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich – razem z m.in. rozmarynem, cząbrem, liściem laurowym, tymiankiem, bazylią, oregano, miętą. Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują. Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym
Polecane do:
wyrazisty, lekko gorzkawy
Zastosowanie:
można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw. Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich – razem z m.in. rozmarynem, cząbrem, liściem laurowym, tymiankiem, bazylią, oregano, miętą. Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują. Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
wyrazisty, lekko gorzkawy
Zastosowanie:
można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw. Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich – razem z m.in. rozmarynem, cząbrem, liściem laurowym, tymiankiem, bazylią, oregano, miętą. Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują. Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym
Polecane do: