Estragon
Wzmaga apetyt i przyspiesza wydzielanie soków trawiennych. Sprawdza się przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych.
Smak:
intensywny, lekko gorzki, przypomina anyż
Zastosowanie:
z powodzeniem może być dodawany do sałatek i zapiekanek. Bardzo dobrze pasuje do ryb i dań z jajek. W kuchni francuskiej jest składnikiem wielu sosów, dodaje się go również do marynat mięsnych. Podkreśla smak gotowanych lub duszonych warzyw, podnosi też walory smakowe potraw bez soli, dlatego często używany jest jako przyprawa w diecie bezsolnej
Polecane do:
Estragon (Artemisia dracunculus L.) dziko rośnie w Azji, Ameryce Północnej i Europie. W tej ostatniej rozpowszechnił się w średniowieczu, zapożyczony z kuchni arabskiej. Może osiągnąć nawet 150 cm wysokości, przyjmując formę krzewu o zdrewniałych łodygach. Ma lekko zwisające, wąskie, podłużne liście i bardzo charakterystyczny i intensywny zapach.
Smak:
intensywny, lekko gorzki, przypomina anyż
Zastosowanie:
z powodzeniem może być dodawany do sałatek i zapiekanek. Bardzo dobrze pasuje do ryb i dań z jajek. W kuchni francuskiej jest składnikiem wielu sosów, dodaje się go również do marynat mięsnych. Podkreśla smak gotowanych lub duszonych warzyw, podnosi też walory smakowe potraw bez soli, dlatego często używany jest jako przyprawa w diecie bezsolnej
Polecane do:
intensywny, lekko gorzki, przypomina anyż
Zastosowanie:
z powodzeniem może być dodawany do sałatek i zapiekanek. Bardzo dobrze pasuje do ryb i dań z jajek. W kuchni francuskiej jest składnikiem wielu sosów, dodaje się go również do marynat mięsnych. Podkreśla smak gotowanych lub duszonych warzyw, podnosi też walory smakowe potraw bez soli, dlatego często używany jest jako przyprawa w diecie bezsolnej
Polecane do:
Dostępne opakowania
doniczka śr. 8 cm doniczka śr. 12 cm
Warunki przechowywania
Smak:
intensywny, lekko gorzki, przypomina anyż
Zastosowanie:
z powodzeniem może być dodawany do sałatek i zapiekanek. Bardzo dobrze pasuje do ryb i dań z jajek. W kuchni francuskiej jest składnikiem wielu sosów, dodaje się go również do marynat mięsnych. Podkreśla smak gotowanych lub duszonych warzyw, podnosi też walory smakowe potraw bez soli, dlatego często używany jest jako przyprawa w diecie bezsolnej
Polecane do: